Hva betyr egentlig kleskodene? (thehappilyeverafter)
Hjem Add Om meg Kontakt

8

Hva betyr egentlig kleskodene?

Hei folks!

Tenkte det var på tide med en liten oppdatering igjen. En problemstilling for mange i dette så kalte nisselandet(som jeg elsker), er denne nymotens greia med kleskode i bryllup. Altså kleskoder har vel alltid eksistert, men for mange i den spesielt eldre garden(50-60+) syns nok kleskoder er vanskelige å forholde seg til. For når de var unge så tok man på seg det fineste man hadde, også hadde man det gøy uansett om fetter Anton hadde på seg en smokin, og kusine Kine hadde på seg en kort kjole fra "syden". Pent antrekk var subjektivt, noe det for så vidt er enda.

Men hva er egentlig kleskoder? Jo, enkelt forklart er det en fin liten instruksjon eller oppfordring til gjestene slik at de slipper å føle seg under- eller overpyntet i forhold til resten av gjesteflokken. Den er derfor ikke til for å irritere gjestene med at de bruke en hel masse penger på nye klær som passer til bryllupet. Hvis du syns det er dyrt med en ny kjole, så tar du på deg det som er nærmest kleskoden. Det går nok helt fint :)

Når man inviterer til et bryllup kan det være vanskelig å sette opp en kleskode. En grei huskeregel er at kleskoden skal settes etter brudgommens antrekk. Gjestene skal ikke være mindre pent eller finere antrukket enn brudgommen. Har han smokin skal resten av herrene også ha det. Man burde også tenke igjennom hva slags lokale man har, og hvilke stemning man ønsker. Det passer ikke med kjole og hvitt i et hagebryllup hjemme, eller hageantrekk på et slott. 

Under har jeg listet opp de forskjellige kleskodene som er normale her til lands:

Pent antrekk:
En vanlig gjenganger på bryllupsinvitasjoner er kleskoden "Pent antrekk". Men hva er pent egentlig? Er det det jeg syns er pent, eller det du syns er pent? Er det hva bruden liker? For det har jeg ikke peiling på, for jeg kjenner jo tross alt kun brudgommen. For å være ærlig syns jeg at "pent antrekk" er en utrolig teit måte å forklare en kleskode. Den er så lite konkret, og gjør det nesten vanskeligere for gjesten å finne ut av antrekket enn om det ikke var oppgitt en kleskode.

I følge nettet er "pent antrekk" en kleskode for et uformelt bryllup, der gjestene stiller opp i rene fine klær. Gjerne sommerlige kjoler og/eller dress, men ikke et must. Helst ikke still opp i grilldressen folkens, selv om det står hagebryllup setter nok ikke brura pris på dette. 

Uansett, klær som da kan passe til denne "kleskoden" er som følge: 


Bildet er hentet fra pinterest.com

Bildet er hentet fra pinterest.com

Dress:
Dress er den mest uformelle kleskoden av de skikkelige kleskodene, som ikke innebærer "pent antrekk". Menn skal bruke dress, og kan velge mellom lys eller mørk. De kan velge selv hvilke skjortefarge, men den burde helst være lys. Slips eller sløyfe skal brukes. 

Kvinner kan bruke både finbukse, kjole eller skjørt. Og har derfor store valgmuligheter. Eneste er at skjørtet eller kjolen ikke er gulvlang. Husk - Dette er en uformell kleskode, du trenger ikke å stille opp i Sherri Hill. 


Bildet er hentet fra pinterest.com

Bildet er hentet fra pinterest.com

Mørk dress:
For menn er mørk dress en ganske enkel og grei kleskode å forholde seg til. Du skal ha en mørk dress - Grå, svart, eller mørke blå. Skjorten skal helst være hvit, og du skal så klart ha slips eller sløyfe til. Kvinner kan velge mellom buksedress eller kjole. Kjolen kan være i valgfri lengde. 


Bildet er hentet fra pinterest.com


Bildet er hentet fra pinterest.com

Smoking:
Smoking er den kleskoden jeg vil kalle for den mest formelle for oss vanlige folk. Menn skal naturlig nok bruke smoking. Kvinner skal bruke kjole eller buksedress. Man kan velge mellom lang eller kort kjole, men kjolen skal være festfin.


Bildet er hentet fra pinterest.com

Bildet er hentet fra pinterest.com

Bildet er hentet fra pinterest.com

Galla:
Jeg må si jeg syns det er ørlite grann spesielt å ha galla som kleskode når bryllupet skal feires i et grendahus på Toten. Dem om det. Veldig mange her til lands tror Galla betyr kjole og hvitt på mennene og lang kjole på kvinnene. FEIL. Ja, menn skal bruke kjole og hvitt(etter kl. 3, før kl. 3 gjelder sjaketten). Nei, lang kjole er ikke gallakjole. En gallakjole skal være ekslusiv og elegant. Det får du ikke til 599,- på nelly.com. Kjolen skal ha et elegant snitt, og et stilfult matriale. Ergo vil det si en nokså dyr kjole. Tenk ala kongelig bryllup. Kvinner skal også helst ha lange hansker, utenom under middagen. 


Bildet er hentet fra hellomagazine.com

 

For de av dere som syns dette var alt for mange regler å følge kun for en lørdagsettermiddag og aften, så er vi så heldige i dette landet å ha et klesplagg som kan brukes i alle de nevnte kleskodene. Og det er den storflotte bunaden! Den kan du altså bruke uansett om det så skulle vært galla eller pent antrekk. Sist men ikke minst, har våre heldige militærpersonale det så enkelt å greit at de og har mulighet til å bruke sin(e) selskapsuniform. Livet er enkelt folks.

Ps: I morgen kommer innlegget om hva du IKKE skal bruke i et bryllup. Gled dere :)

- E

  • Rikke
  13.07.2017 kl.19:53
  Fint innlegg🌸

  Interessant tema med kleskoder. Du formulerer deg bra, og morsomt med setninger som "Ikke still opp i grilldressen folkens" 😅 haha. Fortsett med det☀️
  13.07.2017 kl.22:49
  Rikke: Tusen takk Rikke :) <3
  13.07.2017 kl.23:27
  Lekre antrekk :-)
  13.07.2017 kl.23:55
  Hilde Isabella: Tusen takk Hilde Isabella :)
  14.07.2017 kl.12:25
  Smoking, ja... Kjekke, 'pingvin-kledde' herrer i smoking, er jo ikke det verste man kan se :)

  Ha fin dag videre!
  14.07.2017 kl.12:29
  Torunn: Nå la jeg merke til jeg hadde glemt G-en i smoking i hele innlegget, haha. Takk :) Men ja, ingenting er som å se mannen i smoking <3
  14.07.2017 kl.12:56
  Gode tips. Elske den røde kjolen😍
  14.07.2017 kl.12:59
  Anonym: Takk Anonym :)  Kommenter her
  Tilkomstgruppen
  Design og koding: Ina Anjuta
  Image and video hosting by TinyPic
  The Happily Ever After

  Inspirasjonsblogg for kommende bruder. Kontakt: everafterblogg@hotmail.com Jeg eier ingen rettigheter på bilder på denne bloggen. Bildene er som oftest hentet fra instagram eller pinterest. Hvis du vil ha bildet ditt fjernet, så kan du sende meg en mail eller pm.

  Kategorier

  Arkiv

  Siste innlegg

  bilde